Je bent hier: 

Gemeente Amsterdam Stadsdeel Nieuw-West

Binnen de Gemeente Amsterdam, Stadsdeel Nieuw-West werk ik fulltime aan nieuwbouw-, verbouw- en renovatieprojecten. Ik wordt ingezet in diverse rollen waaronder: (gedelegeerd) opdrachtgever, projectmanager, projectborging en projectsupport. Mijn ervaring als onderhouds- en bouwbegeleider bij een architectenbureau draagt ertoe bij dat ik de taal van mijn gesprekspartners spreek.

Binnen de organisatie werken we zoveel mogelijk met standaarddocumenten en -processen. Deze zijn gebaseerd op twee methodes voor projectmanagement: PRINCE2 en Projectmatig Werken. Er zijn diverse trainingstrajecten georganiseerd om nieuwe medewerkers op te leiden en bestaande medewerkers bij te scholen. Om de business en gebruikers op een passende te betrekken bij de projecten wordt er met behulp van Factor C een krachtenveldanalyse uitgevoerd. Zo wordt gezorgd voor een goed draagvlak onder de projecten gedurende de gehele levenscyclus van het project.

Paul-Mooij

De afgelopen jaren hebben we vooral geleerd dat het belangrijk is om ervoor te zorgen dat er één standaard wordt gevoerd voor het werken in projecten. We hebben deze laten opstellen door de mensen die ermee werken zodat ze voor iedereen te begrijpen zijn. Hierdoor wordt de communicatie onder betrokkenen bij de projecten sterk verbeterd. Ook helpen standaarden om leerpunten te verwerken en deze te borgen in de werkwijze waardoor de organisatie groeit in haar projectmanagementvolwassenheid.

We zien een duidelijke verbetering in de projectresultaten. Er is minder tijdverlies en het afbreukrisico is afgenomen door heldere documenten en een goede terugkoppeling aan de belanghebbenden van de projecten. Door gebruikers in dezelfde laag te plaatsen als de opdrachtgever en de leverancier, is de betrokkenheid onder gebruikers sterk toegenomen.

Wat me vooral motiveert als projectmanager, is het genoegen om met mensen die elkaar vaak nog niet eerder hebben gezien, een mooi resultaat te behalen waar iedereen trots op kan zijn.

Tijdens de bouwreis naar Kaapstad met de PRINCE2 for Africa Foundation heb ik mijn eerste praktijkervaring met PRINCE2 opgedaan. In Nederland zijn we begonnen met de voorbereiding van de reis en het maken van het Project Initiatie Document (PID) voor de renovatie van een kinderdagverblijf. In Zuid-Afrika hebben we met Peter Postema als projectmanager een prachtig project resultaat neer gezet. Er zijn daar drie werkpakketten verdeeld waarvan ik een werkpakket als teamleider heb begeleid. Dagelijks keken we naar de voortgang van de producten en werden de issue’s, wijzigingen en afwijkingen op het plan besproken.

Het was een unieke ervaring om mee te mogen werken aan een verbetering van een kinderdagverblijf. Een noodzakelijke, veilige plek en een kans voor de kinderen om een goede start te kunnen maken in de ontwikkeling van hun jongste jaren.

De inzet van PRINCE2 was erg leerzaam en bood in veel situaties overzicht over het project. Vooral het werken met en denken in producten leverde een toegevoegde waarde op ten opzichte van andere projectmanagementmethodes.

De reis naar Kaapstad is een geweldige mogelijkheid om met andere professionals ervaringen te delen over projectmanagement. Het biedt een platform om te ervaren hoe je PRINCE2 in de praktijk als team effectief kunt inzetten om belangrijke doelen te bereiken in lastige omstandigheden. Mocht je in de mogelijkheid zijn om een praktijkreis met Global Project Performance te kunnen maken dan kan ik dat van harte aanbevelen!

Advies

Mocht u naar aanleiding van deze informatie vragen hebben, concreet advies of een offerte willen? Neem dan contact op.