Je bent hier: 

Virtual Affairs

Virtual Affairs is een softwarebedrijf dat al meer dan 17 jaar gespecialiseerd is in het ontwikkelen, uitbouwen en vernieuwen van digitale kanalen voor banken en verzekeraars. Klantopdrachten hebben veelal tot doel om voor banken en verzekeraars daadwerkelijk verschil te maken, niet alleen in meer omzet en minder kosten, maar ook in klanttevredenheid en onderscheidende merkbeleving. Goed projectmanagement speelt hierin een belangrijke rol.

In onze organisatie ben ik als projectmanager verantwoordelijk voor het uitvoeren van projecten om nieuwe concepten te ontwikkelen voor websites en om deze te bouwen. Binnen de organisatie wordt gewerkt met een geïntegreerde aanpak op basis van PRINCE2 en SCRUM. Op basis van korte iteratieve sprints wordt regelmatig feedback gevraagd van de klant om te bevestigen dat de teams op de goede weg zijn. Op deze manier wordt ‘rework’ tot een minimum beperkt en blijft de klant nauw betrokken bij het concept- en ontwerpproces.

Virtual-Affairs-v1

De afgelopen jaren hebben we de voordelen van een professionele projectmanagementmethode ervaren. Er is meer structuur in projecten en we kiezen de beste aanpak voor een specifiek project. Wensen en de beperkingen voor beide partijen worden aan het begin van elk project goed in kaart gebracht. En dan nog kan er best eens iets anders lopen dan gepland. In dat soort gevallen ben ik vooral blij dat het projectmanagement goed is opgezet. Het helpt ons om goed in te spelen op onverwachte ‘hickups’ in een project op een beheerste manier.

Mijn recept voor een goed presterend team is om iedereen te laten uitblinken op zijn of haar expertisegebied. Ook een nauwe samenwerking met de opdrachtgever staat aan de basis van elk succesvol project. Hierdoor weet het team waarom iets van belang is voor een klant en ziet de opdrachtgever de persoon achter de oplossing. Directe, open en transparante communicatie tussen alle betrokken partijen zijn belangrijk zodat er begrip is voor elkaars standpunt en er een fijne samenwerking kan ontstaan.

In 2013 heb ik met Global Project Performance en de Stichting PRINCE2 for Africa Foundation deelgenomen aan de bouwreis naar Kaapstad om praktijkervaring op te doen met projectmanagement en tegelijkertijd ervaring op te doen met ontwikkelingswerk.

De armoede en sociale problematiek in Philippi, een landbouwgemeenschap die gelegen is te midden van de townships, hebben me diep geraakt. Het was dan ook een voorrecht en een bijzondere ervaring om persoonlijk een bijdrage te mogen leveren aan een betere toekomst voor 200 kleuters en peuters. Door de bouw en renovatie van de school kunnen er 50 tot 70 kinderen meer worden opgevangen en onderwijs krijgen.

Ook de PRINCE2-praktijktraining was uniek. De standaarden die we in Nederland voeren en onze normen en waarden, verschillen sterk van die in Kaapstad. Zoals de voorman van de aannemer eens tegen me zei: “In Nederland hebben jullie klokken, maar wij hebben de tijd”. Dergelijke beperkingen doen aanspraak op je vermogen om in moeilijke omstandigheden je projectdoelen toch te realiseren.

Mijn tips voor mensen en organisaties die projectmanagement willen invoeren of professionaliseren? Besteed veel aandacht aan communicatie en teambuilding. Leer elkaar kennen. Zorg voor een goede sfeer waarin iedereen zijn bijdrage kan leveren en zich kan uitspreken. Volg een professionele aanpak en snijd deze op maat voor de projectomgeving.

 

Advies

Mocht u naar aanleiding van deze informatie vragen hebben, concreet advies of een offerte willen? Neem dan contact op.