Training

Leading SAFe ® 4.5 training inclusief examen

Tijdens onze tweedaagse Leading SAFe ® 4.5 training maakt u op interactieve en praktische wijze kennis met het Scaled Agile Framework®, SAFe®. U maakt kennis met de SAFe Body of Knowledge dat gebaseerd is op Lean- en Agile- principes en waarden. De training is inspirerend en besteed naast processen uitgebreid aandacht aan cultuur, gedrag en mindset die randvoorwaardelijk zijn voor een succesvolle SAFe implementatie.

In de training doet u ervaring op met de SAFe -rollen, -verantwoordelijkheden, -artifacts en -activiteiten die nodig zijn om verbeterde business resultaten te boeken. U leert hoe u het SAFe Framework kunt introduceren in uw organisatie, hoe u deze naadloos aan kan laten sluiten op de context en cultuur van de organisatie, en hoe een portfolio van Agile verbeterinitiatieven kunt besturen.

Doelgroep

Alle direct betrokkenen bij het inrichten en ontwikkelen van, werken in, de Agile organisatie hebben baat bij deze training waaronder: hoger management, SCRUM Masters, Product Owners, project- en programma- en portfoliomanagers, PMO’ers, architecten, beheerders van infrastructuur en software, business analisten, Quality Assurance functionarissen.

Over SAFe 4.5

Scaled Agile Framework, ook wel SAFe genaamd, is een raamwerk voor Agile Software Ontwikkeling. SAFe bestaat uit een Body of Knowledge van geïntegreerde patronen die als doel hebben om Lean- en Agile- ontwikkeling van software op organisatieschaal te besturen.

SAFe heeft de afgelopen paar jaar een grote aantrekkingskracht ontwikkeld met name binnen grote IT-intensieve organisaties waaronder banken, verzekeraars, retail en overheden. SAFe integreert de voordelen van Agile Development met mechanismen voor het hogere management om de realisatie van strategieën te kunnen blijven besturen, Time to Market te verkorten en klantwaarde te optimaliseren.

De laatste versie van SAFe, versie 4.5, incorporeert de laatste inzichten in het Lean- en Agile- denken. Scalable DevOPS en de Continuous Delivery Pipeline zijn beter zichtbaar opnomen in deze laatste versie. Dit demonstreert de vooruitgang in “configurabiliteit”, implementatie ondersteuning, verbeterde mogelijkheden voor het verbeteren van de User Experience, en tenslotte het verkorten van de “Time to Market”.

Voordelen van SAFe 4.5

SAFe verbetert de eindresultaten van private en publieke organisaties van uiteenlopende omvang wereldwijd met significante voordelen zoals hieronder afgebeeld:

De reikwijdte van SAFe

SAFe maakt het mogelijk om de afstemming, samenwerking en oplevering door grote aantallen Agile Teams te synchroniseren. Door middel van SAFe worden de principes van Agile Software Development, Lean Product Development en Systems Thinking geïntegreerd.

SAFe ondersteunt een complete verzameling van ontwikkelomgevingen opgebouwd uit 4 standaard configuraties die als uitgangspunt dienen en dat ook een groeimodel vertegenwoordigt:

 1. Essential SAFe.
 2. Large Solution SAFe.
 3. Portfolio SAFe.
 4. Full SAFe.

De eerste versie van SAFe werd gepubliceerd in 2011. De huidige versie 4.5 is in 2017 uitgekomen. Op dit moment zien we een sterke groei in de vraag naar SAFe optreden.

De SAFe Principes als uitgangspunt

Om een antwoord te bieden op de complexiteit van software ontwikkeling op grote vaak internationale schaal en over grenzen van een enkele organisatie of systeem heen is SAFe gebaseerd op een set van principes. Dit maakt het mogelijk op de definitie, integratie en implementatie van SAFe toepassingen, rollen en technieken volledig toe te snijden op de behoeften van uw organisatie. De SAFe principes zijn:

 1. Neem een economisch uitgangspunt.
 2. Pas Systems Thinking toe.
 3. Veronderstel variabiliteit, houdt opties achter de hand.
 4. Ontwikkel incrementeel met snelle geïntegreerde leercycli.
 5. Baseer mijlpalen op objectieve evaluatie van werkende systemen.
 6. Visualiseer en beperk werk in uitvoering, reduceer de grootte van batches, en manage de lengte van rijen.
 7. Pas cadans toe (timing), synchroniseer met “Cross Domain” planning.
 8. Decentraliseer besluitvorming.
 9. Boor de intrinsieke motivatie van medewerkers aan.

SAFe Certificeringen

De volgende certificeringen maken onderdeel uit van het SAFE Curriculum:

 1. SAFe Agilist (SA), als uitkomst van de Leading Safe 4.5 training.
 2. SAFe Practitioner (SP).
 3. SAFe Program Consultant (SPC).
 4. SAFe Product Manager / Product Owner (SPMPO).
 5. SAFe Program Consultant Trainer (SPCT).
 6. SAFe Scrum Master (SSM).
 7. SAFe Advanced Scrum Master (SASM).

Aanpak van de training

De training wordt verzorgd door een gecertificeerde een gecertificeerde trainer met zeer uitgebreide praktijkervaring in de implementatie van SAFE en andere Scaling Agile Frameworks. U wordt ingewijd in de historie, de principes van SAFE en voorbeelden van succesvolle implementaties binnen diverse andere gerenommeerde organisaties.

Tijdens de training worden korte theorieblokken afgewisseld met opdrachten en oefeningen. De training is interactief, praktisch en inspirerend. U bouwt kennis op en ontwikkelt ook de vaardigheden om met SAFe aan de slag te  gaan. Examenvoorbereiding is een integraal onderdeel van de training.

illustraties_14-15-01

Programma

SAFe wordt tijdens de training integraal behandeld. Daarbij komen de volgende onderwerpen aan bod:

 1. Introductie in SAFe inclusief de SAFe-principes.
 2. Lean gedachtegoed.
 3. Scaling Agile.
 4. ‘SAFe Scrum XP’ team.
 5. Agile release train.
 6. Agile Portfolio management.
 7. Agile architectuur.
 8. Scaling leiderschap.

Na afloop van de twee trainingsdagen legt u het Leading SAFe 4.5 examen online af.

House of Lean & Agile Manifesto

De principes van LEAN en van AGILE genieten een grote aantrekkingskracht op iedere medewerker die zijn of haar talent maximaal wil ontplooien om namens de organisatie waarde te realiseren voor de klant.

Data

 • 6 en 13 mei 2019
 • 3 en 11 juni 2019
 • 1 en 8 juli 2019
 • 5 en 12 augustus 2019
 • 2 en 9 september 2019
 • 30 september en 3 oktober 2019
 • 4 en 11 november 2019
 • 2 en 9 december 2019

Het examen wordt online afgenomen na afloop van de laatste trainingsdag.

Plaats

Maandelijks: Utrecht, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Arnhem, Eindhoven, Tilburg, Maastricht, Heerenveen, Groningen, Zwolle.

illustraties_26-27-01

Investering

€ 1.150, – ex BTW, inclusief examen.

Duur

2 dagen.

Inclusief

Cursusmaterialen, oefenexamens, examentraining, GPP Online, examen, certificaat, administratie, locatie, arrangementskosten, implementatieondersteuning, examengarantie mogelijk onder voorwaarden.

Bijzondere voorwaarden bij Global Project Performance

 • Kortingen incompany training tot 40%.
 • Werkzoekenden tegen kostprijs.
 • Trainingen door heel Nederland.
 • Implementatieworkshop incompany.
 • Zzp’ers ondernemerskorting.
 • All-intarieven.
 • Trainingen gaan elke maand door.
 • Speciale regeling btw-vrijstelling.

Customer Testimonial

Advies

Mocht u naar aanleiding van deze informatie vragen hebben, concreet advies of een offerte willen? Neem dan contact op.