"Vooral het werken met en denken in
producten leverde toegevoegde waarde op."
Paul Mooij ~ Gemeente Amsterdam

De samenwerking en integratie van gebruikers,
makers en opdrachtgevers staat aan de basis
van elk succesvol project.

IPMA

"Werk niet alleen vanuit de theorie maar
pas toe wat bij de organisatie past."
Andy Tjon A Fouk ~ Your Test Professionals

"Wees helder over waar je naartoe wilt."
Arnaud Lauteslager ~ AMC

Over IPMA

IPMA is de grootste projectmanagementvereniging in Nederland en in Europa. Om de professionalisering van het vakgebied te ondersteunen heeft IPMA de ICB ontwikkeld – de Individual Competence Baseline. Deze beschrijft wat een projectmanager, PMO’er, programmamanager of portfoliomanager zou moeten weten en kunnen om initiatieven van verschillende niveaus op basis van Good Practice te managen. IPMA stelt de competenties van het individu centraal en biedt een helder stappenplan voor de vak ontwikkeling van professionals met theorie-examens en praktijk assessments.

IPMA Definitie van een Competenties

Voor IPMA is een competentie de verzameling van kennis, vaardigheden en de aangetoonde toepassing van deze vaardigheden in de praktijk. De IPMA Certificeringen zijn het meest gezagdragende certificaat voor professionals op het vakgebied. Door de focus op competenties genieten de certificaten aanzien bij zowel business managers, HR-managers als in de PPM community zelf.

IPMA Theorie examens & Competentie Assessments

Om competenties te toetsen heeft IPMA daarom zowel theorie examens ontwikkeld (kennis en vaardigheden) en praktijk assessments. De praktijk assessments worden ondersteund door een project CV, een projectrapport, een 360-graden evaluatie, zelf evaluatie en een assessment interview. Om de officiële titels te behalen, moeten professionals zowel de theorie examens als de praktijk assessments succesvol afleggen.

Eerste geaccrediteerde IPMA Instituut: 100 % score en beste evaluaties

IPMA heeft een keurmerk voor IPMA opleiders in het leven geroepen. Global Project Performance was het eerste instituut in Nederland dat geaccrediteerd werd. Daarmee voldoen onze trainers, onze programma’s en ons QMS aan de hoogste eisen. Niet voor niets scoren we in de top 5 van beste IPMA resultaten in Nederland voor klantwaardering en examenresultaten. Onze rapportbegeleiders hebben meer dan 100 projectmanagers voorbereid op hun IPMA Assessment: score tegen de 100%.

Persoonlijk advies?

Bel +31(0)30 2211987

of

Enkele voordelen van IPMA

 • Praktijkgericht: aantonen projectmanagement successen.
 • Loopbaan pad voor PM professionals.
 • Objectieve definitie en toetsing van competenties.
 • Holistische aanpak: context, gedrag en technische competenties.
 • Brede acceptatie: HR, business managers, PPM managers.
 • Voortdurende ontwikkeling van vakgebied en standaards.

Opbouw Individuele Competentie Baseline

De ICB4 is opgebouwd uit de onderstaande competentiegebieden waarbij een onderscheid wordt gemaakt tussen vaktechnische competenties, gedrags competenties en contextuele competenties.

Technische Competenties

 • Projectaanpak
 • Eisen en doelen
 • Sco
 • pe
 • Tijd
 • Organisatie en informatie
 • Kwaliteit
 • Financiën
 • Mensen en middelen
 • Inkoop
 • Plannen en beheersing
 • Risico’s en kansen
 • Belanghebbenden
 • Verandering en transformatie

Gedragsompetenties

 • Zelfreflectie en zelfmanagement
 • Persoonlijke integriteit en betrouwbaarheid
 • Persoonlijke communicatie
 • Relaties en betrokkenheid
 • Leiderschap
 • Teamwerk
 • Conflicten en crisis
 • Vindingrijkheid
 • Onderhandelen
 • Resultaat oriëntatie

Contextuele Competenties

 • Strategie
 • Besturing, structuren en processen
 • Compliance, wet- en regelgeving
 • Invloed en belangen
 • Cultuur en waarden

Ontwikkel uw IPMA Competenties tijdens een van onze bouwreizen

Organiseer samen met ons en uw collega’s een leiderschapsreis naar de townships in Kaapstad om in een week tijd eigenhandig een school te bouwen. Tijdens de voorbereiding in Nederland, de week in Kaapstad en de evaluatie in Nederland worden alle IPMA competenties aangesproken en verder ontwikkeld. Bekijk de onderstaande film voor een impressie van onze bouwreizen.

IPMA Certificeringen: voor Medewerkers en Organisatie

Projectmanagement

IPMA biedt mogelijkheid tot het certificeren van projectmanagers op 4 niveaus: IPMA D , IPMA C, IPMA B en IPMA A. Op IPMA D kan alleen een theorie-certificaat worden behaald. Op niveau C, B en A kan ook het praktijk certificaat worden behaald.

Naar IPMA Trainingen en Assessments >>>

PMO’ers

Wereldwijd kunnen PMO’ers hun IPMA theorie certificaat behalen. Daarnaast is Nederland voorloper in IPMA Assessments voor PMO’ers. Met de harde groei van het vak van PMO’er is dit een zeer waardevolle mogelijkheid om praktijk competenties aan te tonen.

IPMA PMO Training en Assesssment >>>

Programma- en Portfoliomanagement

Met de publicatie van de ICB4 is het ook voor programmamanagers en portfoliomanagers mogelijk om hun kennis, vaardigheden en competenties te toetsen door middel van theorie examens en praktijk assessments.

IPMA Programma en Portfoliomanagement training >>>

IPMA Agile Leadership

IPMA Nederland heeft ook een IPMA Agile Leadership curriculum gepubliceerd. Het mee krijgen van stakeholders in de Agile best practices in de praktijk en het boeken van aantoonbare prestaties kan nu ook worden getoetst.

IPMA Agile Leadership training >>>

Onze IPMA diensten

IPMA Implementeren?

Wilt u projectmanagement in uw organisatie professionaliseren en daarbij de voordelen van IPMA benutten? Wij delen graag onze ervaringen bij organisaties in de publieke en private sector met uw teams. Zo omzeilt u onnodige valkuilen en gaat u recht op uw doel af.

Projectmanagement Organisatieadvies >>>

IPMA Incompany en Open Training

Wilt u een IPMA praktijktraining volledig op maat voor uw eigen organisatie? Wij zijn gespecialiseerd in maatwerk incompany trainingen. Daarnaast verzorgen we maandelijks IPMA trainingen op toplocaties door heel Nederland die met een 9 worden gewaardeerd.

Projectmanagement trainingen >>>

Projectmanagement Mentoring en Coaching

In de theorie lijkt het allemaal zo logisch. In de praktijk is het vaak een stuk lastiger om best practices in de praktijk te brengen. Hoe pak je dat aan? En welke aanpak past bij u? Onze mentoren en coaches helpen u graag om IPMA te ontwikkelen zodat u deze snel en goed in de vingers hebt.

Projectmanagent Mentoring en Coaching >>>

IPMA Projectsuccessen op basis van Good Practice projectmanagement

Worden er wel goede projectresultaten geboekt door uw projectmanagers maar doet iedereen het op zijn eigen manier? Is de kennisdeling in uw organisatie voor verbetering vatbaar? Wilt u de toepassing van good practice op basis van IPMA competenties beter op de kaart zetten?

Wij denken graag met u mee. Onze aanpak is altijd onderscheidend, praktisch en laagdrempelig. Het is onze passie om kennis, competenties en prestaties te helpen ontwikkelen in een motiverende en open sfeer. We ontwikkelen complete maatwerkprogramma’s voor organisaties om de professionalisering van projectmanagement te ondersteunen. Praktisch en toegesneden op de strategische prioriteiten van uw organisatie.

Met de juiste aanpak kan uw organisatie in een paar jaar tijd naar het gewenste volwassenheids- en prestatieniveau door groeien. Is uw interesse gewekt?  Bel voor onafhankelijk advies 030 22 11 987 of mail: [email protected].

IPMA: Praktijkresultaten in Balans

In de praktijk van organisaties zien we vaak dat theoretische modellen teveel “uit het boek” worden ingezet. Vaak ondermijnt dit het draagvlak voor best practice methodes en leidt dit tot onnodige en  niet-effectieve bureaucratie.

Daarom gaan we altijd uit van een holistische benadering en optimale balans tussen: gedrag, cultuur, leiderschap en competenties; praktische tools en technieken; efficiënte maar effectieve processen; heldere rollen en verantwoordelijkheden; toegesneden op het specialisme van uw branche en organisatie.

Klantverhalen

IPMA Incompany Trainingen en Certificering voor projectmanagers

Brunel is uitgegroeid tot een wereldwijde dienstverlener met ruim 12.000 medewerkers in 37 landen. In alles wat
Brunel doet volgen zij hun gevoel voor ondernemerschap en een resultaatgerichte aanpak. Maar het zijn de
mensen die Brunel organisatie uniek maken. Hun motivatie, passie en flinke dosis energie vormen het geheim van
hun succes.
Brunel heeft voor Global Project Performance gekozen als voorkeursleverancier voor het verzorgen van
IPMA-vaardigheidstrainingen en -certificering voor consultants en projectmanagers. Overdag leiden deze
professionals projecten en daarom worden de meeste trainingen in de avonduren verzorgd. Zo draagt Global
Project Performance bij aan het succes van Brunel en haar klanten.

Wilt u ook met ons samenwerken? Neem dan contact op 030 22 11 987 of mail.

Brunel

5 meest gestelde vragen

IPMA levert met de Individual Competence Baseline een model om competenties van projectmanagers, programmamanagers, portfoliomanagers en PMO’ers systematisch te ontwikkelen.

Daarmee sluit IPMA goed aan op het gedachtegoed van HR die verantwoordelijk is voor training en opleiding in organisaties. Maar ook opdrachtgevers en werkgevers zijn voortdurend op zoek naar competente medewerkers: mensen die inzicht, kennis, vaardigheden en een “proven trackrecord” hebben.

Daarnaast geniet IPMA grote populariteit omdat de ICB een holistische benadering als uitgangspunt neemt waarbij gedragscompetenties, technische competenties en contextuele competenties in samenhang worden benaderd.

Wanneer de organisatie inzicht heeft in de competenties en competentieniveaus van projectmanagers, programmamanagers, portfoliomanagers en PMO’ers dan kan zij de match maken met het portfolio dat nu uitgevoerd wordt en dat de komende jaren uitgevoerd zal gaan worden. Zo kunnen projectmanagement resources in termen van kwaliteit en kwantiteit dus gekoppeld worden aan de behoefte.

IPMA in de organisatie kan als succes worden beschouwd wanneer de organisatie de prestaties van projecten, programma’s en portfolio’s aantoonbaar heeft weten te verbeteren door het ontwikkelen van de projectmanagement competenties van haar teams.

De meeste mensen willen vooruit in hun werk en willen zich ontwikkelen. Wanneer een organisatie medewerkers een ontwikkel pad biedt voor hun carrière dan wordt dit door de meeste medewerkers zeer gewaardeerd. Veel werkzoekenden zoeken ook naar werkgevers die willen investeren in hun medewerkers.

Ook wanneer de context van de organisatie zelf niet makkelijk is voor veel medewerkers, loont het juist de moeite om hun eigen individuele slagkracht te versterken. Dat draagt bij aan autonomie en zelfvertrouwen.

Veel mensen die kennis maken met IPMA beschikken al over de ervaring maar zoeken juist naar een theoretische onderbouwing en bevestiging van hun prestaties. In dat geval ligt certificering al in het verschiet. Maar IPMA kan ook heel goed worden gebruikt voor het ontwerpen van opleidingsprogramma’s gericht op de meest belangrijke competenties voor de organisatie. Het is dan van belang dat de organisatie of afdeling weet welke prestaties zij graag zou willen verbeteren.

IPMA richt zich op het individu. P3M3 richt zich op de organisatie. Onderdeel van P3M3 is wel de aanwezigheid van training en opleiding gericht op de specifieke processen en context van de organisatie zelf.

Een ander belangrijk aspect van P3M3 is cultuur. In organisaties met een lage projectmanagement volwassenheid is er meestal ook geen sterke cultuur voor systematische en gecertificeerde ontwikkeling van projectmanagement competenties.

Met de introductie van IPMA-programma’s wordt een duidelijk signaal afgegeven door het hogere management over de waarde die ze hecht aan professionaliteit en best practice op het gebied van projectmanagement.

Met een staf die gecertificeerd is op basis van IPMA-competenties wordt het over het algemeen ook veel gemakkelijker om de organisatievolwassenheid naar een hoger niveau te leiden en daarmee de projectprestaties van de organisatie als geheel.

Previous

Next

Staat uw vraag er niet bij?

> Vul dan dit formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Vraag