"Ons team van CAPEX controllers speelt
een belangrijke rol bij het verlagen van
kosten en het verbeteren van kwaliteit."
Bob Hofstede ~ TATA Steel

Portfoliomanagement ondersteunt het leiderschap bij
het prioriteren van investeringen en het maken van de
juiste strategische keuzes

MOP

"Zorg dat betrokkenen goed zijn opgeleid.
Doe het samen met de business."
Emmy Beekman ~ SNS Reaal

"We kunnen beter beoordelen hoe we meer
maatschappelijk rendement kunnen realiseren."
Kars Wierts ~ Provincie Groningen

Over MOP – Management of Portfolios

Hebben uw individuele projecten en business change initiatieven last van een gebrekkige coördinatie van afhankelijkheden en resources in het portfolio? Worden belangrijke besluiten te vaak vertraagd genomen waardoor uw organisatie achter de feiten aan loopt? En zijn rollen en verantwoordelijkheden in het portfolio niet helder? Is het lastig om een realistisch overzicht te krijgen van de verwachte netto bijdrage van het portfolio aan de niet-financiële en financiële prestaties van uw organisatie?

Met een toenemende kostendruk en prestatiedruk wordt het management van het portfolio als geheel steeds belangrijker voor organisaties in de publieke en private sector. Investeren in de professionalisering van portfoliomanagement loont daarom. MOP – Management of Portfolios – is de wereldwijde standaard voor portfoliomanagement.

MOP levert praktische handvatten om het portfoliomanagement beleid van uw organisatie in te richten en te borgen op basis van best practice. Met de effectieve toepassing van de MOP-principes stelt u de strategische doelstellingen van uw organisatie zeker.

MOP definitie van een portfolio

Een portfolio is het totaal van investeringen in veranderingen die nodig zijn om de strategische doelstellingen van de organisatie (of een onderdeel daarvan) te realiseren.

Persoonlijk advies?

Bel +31(0)30 2211987

of

Enkele voordelen van MOP

 • Meer van de juiste projecten en programma’s in termen van aantoonbare benefits en bijdrage aan de bedrijfsdoelstellingen.
 • Verwijdering van overbodige projecten en programma’s en overlappingen.
 • Effectieve implementatie van projecten en programma’s door het management van de ‘projectenpijplijn’, afhankelijkheden en beperkingen.
 • Bijsturen van resources wanneer projecten en programma’s niet meer voldoende bijdragen.
 • Efficiëntere inzet van resources.
 • Verhoging van benefits realisatie door actieve exploitatie van ‘capabilities’ en het leren van ervaringen.
 • Verbetering van transparantie, aansprakelijkheid en besturing van de organisatie.
 • Verbeterde betrokkenheid van en communicatie met stakeholders, inclusief senior management, met betrekking tot de behoeften van de organisatie en de communicatie van strategische doelstellingen.

Opbouw van MOP

MoP is opgebouwd uit drie geïntegreerde elementen: 5 principes, een portfolio definition cycle die bestaat uit vijf ‘practices’, en een portfolio delivery cycle die bestaat uit 7 ‘practices’.

Principles

 • Senior management commitment.
 • Governance alignment.
 • Strategy alignment.
 • Portfolio office.
 • Energized change culture.

Definition Cycle

 • Understand.
 • Categorize.
 • Prioritize.
 • Balance.
 • Plan .

Delivery Cycle

 • Management control.
 • Benefits management.
 • Financial management.
 • Risk management.
 • Stakeholder engagement.
 • Organizational governance.
 • Resource management.

Masterclass door MOP Stephen Jenner (Auteur Management of Portfolios)

In de onderstaande film treft u een verslag van de eendaagse masterclass portfoliomanagement door Stephen Jenner, auteur van Management of Portfolios (MOP) en Managing Benefits.

MOP Certificeringen: voor Medewerkers en Organisatie

MOP Foundation

De MOP Foundation certificering is bestemd voor iedereen die in een MOP omgeving werkt. Zo kunnen alle betrokkenen in het portfolio één taal spreken. Hierdoor verbeteren de communicatie en portfolioprestaties.

Naar MOP Foundation Training >>>

MOP Practitioner

MOP Practitioner is bestemd voor mensen die hun kennis van en inzicht in MOP willen verdiepen en versterken. Met de certificering toont iemand aan dat hij MOP weet in te richten en toe te snijden op diverse soorten portfolio’s en scenario’s.

Naar MOP Practitioner Training >>>

Verbeter en Certificeer uw Organisatie

Global Project Performance is officieel geaccrediteerd door AXELOS om de volwassenheid van uw portfolio organisatie te meten en te laten certificeren. Tevens adviseren we over kansen om portfolioprestaties te verbeteren en helpen we bij de ontwikkeling en uitvoering van uw verbeterplannen.

Naar Organisatieadvies Portfoliomanagement>>>

Onze MOP diensten

Portfoliomanagement met MOP Implementeren

Wilt u portfoliomanagement professionaliseren met behulp van MOP? Neem dan contact met ons op. Onze geregistreerde consultants hebben ruime ervaring bij organisaties in de publieke en private sector. Zij weten hoe u dit op de handigste manier en effectief aanpakt.

Portfoliomanagement Organisatieadvies >>>

MOP Incompany en Open Training

Wilt u een MOP praktijktraining volledig op maat voor uw eigen organisatie? Wij zijn gespecialiseerd in maatwerk incompany trainingen. Daarnaast verzorgen we maandelijks MOP trainingen op toplocaties door heel Nederland die met een 9 worden gewaardeerd.

Portfoliomanagement trainingen >>>

Portfoliomanagement Mentoring en Coaching

In de theorie lijkt het allemaal zo logisch. In de praktijk is het vaak een stuk lastiger om best practices in de praktijk te brengen. Hoe pak je dat aan? En welke aanpak past bij uw organisatie? Onze mentoren en coaches helpen u en uw collega’s om portfoliomanagement met MOP snel en goed in de vingers te krijgen.

Portfoliomanagement Mentoring en Coaching >>>

 Hoe effectief worden de afhankelijkheden in uw portfolio’s gemanaged?

Bestaat er behoefte aan een betere coördinatie van onderling afhankelijke projecten, business changes en benefits in uw portfolio’s? Is het soms hollen en stil staan, omdat de juiste resources niet beschikbaar zijn? Ontbreekt een realistisch overzicht en inzicht in de verwachte bijdrage van de veranderinitiatieven en projecten in uw portfolio aan de strategische doelstellingen van uw organisatie?

Dan loont het om te investeren in de professionalisering van portfoliomanagement. Met de juiste aanpak kan uw organisatie in een paar jaar tijd naar het gewenste volwassenheids- en prestatieniveau door groeien. Is uw interesse gewekt?  Bel voor onafhankelijk advies 030 22 11 987 of mail: [email protected].

Portfoliomanagement: Uit het boekje?

In de praktijk van organisaties zien we vaak dat theoretische modellen teveel “uit het boek” worden ingezet. Vaak ondermijnt dit het draagvlak voor best practice methodes en leidt dit tot onnodige en  niet-effectieve bureaucratie.

Daarom gaan we altijd uit van een holistische benadering en optimale balans tussen: gedrag, cultuur, leiderschap en competenties; praktische tools en technieken; efficiënte maar effectieve processen; heldere rollen en verantwoordelijkheden; toegesneden op het specialisme van uw branche en organisatie.

Klantverhalen

5 meest gestelde vragen

De meeste organisaties voeren een portfolio van veranderinitiatieven waaronder projecten, programma’s, business change initiatieven en activiteiten. Vroeger of later worden de onderlinge afhankelijkheden zichtbaar en voelbaar. Zo ontstaat behoefte aan coördinatie over het portfolio. Er is dus een duidelijke en breed gevoelde behoefte aan portfoliomanagement.

MOP heeft zich in korte tijd tot een wereldwijde en geaccrediteerde marktstandaard weten te ontwikkelen. MOP beschrijft beknopt en praktisch hoe portfoliomanagement kan worden opgezet en ingevoerd in organisaties. Bovendien kunnen mensen en organisaties zich laten certificeren.

In portfoliomanagement en MOP wordt uitgegaan van schaarste: aan resources, budget, energie, capaciteit. Het doel van portfoliomanagement is om ervoor te zorgen dat en organisatie de juiste initiatieven kiest en succesvol uitvoert om haar strategische doelstellingen te kunnen realiseren.

De invoering van MOP is erop gericht om de management routines in een organisatie te vestigen en te borgen die de selectie en beheerste uitvoering van het portfolio effectief ondersteunen. Het invoeren van portfoliomanagement kost enige tijd voordat het optimaal aansluit. Maar als een organisatie steeds vaker haar strategische doelstellingen realiseert door goed portfoliomanagement (definitie en beheerste uitvoering), kan de invoering van MOP als geslaagd worden beschouwd.

Portfoliomanagement moet een oplossing bieden voor een probleem, vraagstuk of uitdaging. Samen met de probleemeigenaren moet worden gekeken welk probleem er met portfoliomanagement op basis van MOP moet gaan worden opgelost. Dan is er een belang.

Vervolgens is het belangrijk dat betrokkenen weten wat portfoliomanagement is (workshops en training). En samen met betrokkenen moet een formeel veranderinitiatief worden opgezet om verbeteringen in portfoliomanagement te definiëren, te ontwikkelen, in te voeren en te borgen.

Dit hangt een beetje af van waar de organisatie staat in portfoliomanagement wanneer het verbeterinitiatief start. Maar globaal genomen moet rekening worden gehouden met 1 ½ jaar voor groei van een niveau in volwassenheid: van niveau 1 (awareness) naar niveau 2 (repeatable) naar niveau 3 (defined)).

Een P3M3-assessment levert de beste basis om een goed verbeterplan voor portfoliomanagement met MOP te ontwikkelen.

P3M3 bestaat uit 3 modellen: projectmanagement, programmamanagement en portfoliomanagement. Het portfoliomodel definieert de kenmerken van portfoliomanagement in de organisatie voor 5 niveaus, 7 procesperspectieven en 12 generieke perspectieven (threads).

Met P3M3 (PfM3) kan worden gemeten wat de volwassenheid van portfoliomanagement in een organisatie is. Sterktes en zwaktes kunnen zichtbaar worden gemaakt evenals verbeterkansen. Met een P3M3-assessment wordt tevens draagvlak en commitment georganiseerd voor de huidige situatie, de gewenste situaties en de weg ernaartoe.

Previous

Next

Staat uw vraag er niet bij?

> Vul dan dit formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Vraag