Prestatieverbetering bij ZODIAC Aerospace

Zodiac Aerospace is een global player in de ontwikkeling en productie van inbouwpakketten voor vliegtuigen en helicopters. Hierbij kunt u denken aan stoelen, trolleys, toiletten, keukens en andere oplossingen. Tevens richten ze zich op producten in het kader van veiligheid.

De meeste opdrachten van klanten (ondernemingen zoals Boeing, Airbus en anderen) bestaan uit maatwerk. Goed projectmanagement moet ervoor zorgen dat de klant en ZODIAC in de samenwerking duurzaam voordeel realiseren.

Zodiac en Global Project Performance

Global Project Performance heeft voor medewerkers van ZODIAC al uiteenlopende trainingen verzorgd waaronder portfoliomanagement op basis van MOP. Nu de opdrachten van klanten steeds complexer worden en de organisatie groeit, was er behoefte aan een praktisch training voor de teams die zich bezig houden met Research & Development. Deze training is mede een uitvloeisel van de eerdere portfoliomanagement training.

Praktijktraining voor ontwikkelteams

In een tweedaagse interactieve praktijktraining zijn teams aan de slag gegaan met projectmanagementconcepten, mede op basis van PRINCE2. Korte interactieve theorie sessies werden afgewisseld met praktijkopdrachten. Er werd onder meer gewerkt aan de vertaling van bestaande projectbesturing naar toepassing op eigen projecten. Tevens zijn verbeterkansen in de projectbesturing geïdentificeerd. Opgedane inzichten worden in de vorm van een leerpuntenrapport aan het management gepresenteerd zodat deze lessen vervolgens kunnen worden geïmplementeerd.

Programma

Het programma was laagdrempelig opgezet waarbij de focus was gericht op praktijktoepassing van de projectmanagement concepten en het ontwikkelen van competenties. Het programma was volledig toegesneden op de context van de klant naar aanleiding van de intake gesprekken. Onderwerpen hadden onder meer betrekking op:

 1. Het betrekken van stakeholders bij projecten en veranderingen.
 2. Organisatie en governance.
 3. Productgericht plannen.
 4. Issue management en change control.
 5. Implementeren en verandermanagement.
 6. Risicomanagement.
 7. Fasering van projecten.
 8. Continu verbeteren.
 9. Internationale samenwerking.
 10. Samenwerking met portfoliomanagement.

Investeren in cultuur, talentontwikkeling en processen

In de Pulse of the Profession van PMI werd gerapporteerd dat high performance organisaties 2,5 keer meer projectsucces realiseren dan andere organisaties. Het onderscheidend vermogen is terug te herleiden naar drie belangrijke drijfveren voor succes in projecten, programma’s en portfolio’s. High performance organisaties koesteren:

 1. Een project- en verandermanagement cultuur (mindset).
 2. Talentontwikkeling.
 3. Effectieve en efficiënte procesvoering.

Het leiderschap van ZODIAC en het initiatief om te investeren in de teams die klantwaarde moeten genereren betekent een investering in drie kritische succesfactoren voor prestatieverbetering.

Kosteloze implementatie workshop

Over enkele maanden gaat de trainer consultant van Global Project Performance gedurende een implementatie workshop met de deelnemers aan de slag om de ervaringen met elkaar te delen, kennis en inzicht verder te verdiepen, en volgende verbeterstappen te plannen.

Onderscheidend vermogen van Global Project Performance

Global Project Performance is de enige organisatie in Nederland met een complete portfolio van geaccrediteerde trainingen (ATO) en de bevoegdheid om geaccrediteerde P3M3 assessments uit te voeren. P3M3 (Project Programme and Portfolio Management Maturity Model) maken een belangrijk onderdeel uit van trainingen zoals MOP, P3O en MSP. Ook M_o_R stelt de ontwikkeling van de organisatie centraal omdat de cultuur van een organisatie een voorname rol speelt in verandermanagement.

Advies

Mocht u naar aanleiding van deze informatie vragen hebben, concreet advies of een offerte willen? Neem dan contact op met 030 22 11 987 of mail [email protected].