"Vooral het werken met en denken in
producten leverde toegevoegde waarde op."
Paul Mooij ~ Gemeente Amsterdam

In Nederland zijn meer dan 200.000 mensen PRINCE2-
gecertificeerd. PRINCE2 kan op maat worden gemaakt
voor elk type project in uw organisatie.

PRINCE2

"Werk niet alleen vanuit de theorie maar
pas toe wat bij de organisatie past."
Andy Tjon A Fouk ~ Your Test Professionals

"Wees helder over waar je naartoe wilt."
Arnaud Lauteslager ~ AMC

Over PRINCE2 – Projects in a Controlled Environment

PRINCE2 is al 25 jaar de meeste gebruikte projectmanagement methodiek in Nederland. PRINCE2 dankt zijn populariteit onder meer aan het feit dat de methode kan worden gebruikt voor ieder type project. Wilt u projecten vaker op tijd en binnen budget realiseren? Dan is PRINCE2 een perfecte methode.

Bent u op zoek naar een projectmanagement methode om de bijdrage van projecten aan uw organisatiedoelstellingen te verbeteren? Dan is PRINCE2 de ideale aanpak. PRINCE2 biedt een helder stappenplan van projectvoorstel en projectplan tot en met de beheerste uitvoering, het inspelen op wijzigingen en de evaluatie en afsluiting van het project.

De meest recente versie van PRINCE2, versie 2017, bevat uitgebreide uitleg om het op maat maken van PRINCE2 voor uw specifieke projectomgeving te ondersteunen. Ook bevat PRINCE2 2017 een concrete beschrijving waar het project minimaal aan moet voldoen. Dat maakt de toepassing een stuk makkelijker.

PRINCE2 definitie van een project

Een project is een tijdelijke organisatie voor het ontwikkelen van een of meer producten voor de organisatie op basis van een overeengekomen Business Case.

Een Business Case is een investeringsvoorstel. Deze beschrijft de tijdlijnen, inspanningen, resources en budget om het projectproduct te ontwikkelen. En Business Case beschrijft de beoogde einddoelen, en niet-financiële en financiële prestaties (benefits) die na afloop gerealiseerd moeten worden. Een Business Case is dus ook goed te gebruiken in een niet-commerciële omgeving als stuurinstrument voor het project.

Persoonlijk advies?

Bel +31(0)30 2211987

of

Enkele voordelen van PRINCE2

 • Ontwikkeling gemeenschappelijke taal in projecten.
 • Bouwstenen voor uw kwaliteitsmanagement systeem voor projectmanagement.
 • Toepasbaar op ieder type project en ieder branche of functionele afdeling.
 • Concrete handleiding voor het op maat maken voor de projectomgeving.
 • Minimale eisen gedocumenteerd om aan de best practice norm te voldoen.
 • Verwachte netto bijdrage aan organisatiedoelstellingen als stuurinstrument.
 • Meest gebruikte methode in publieke en private sector.
 • Mogelijkheid certificering medewerkers en organisatie.
 • Ondersteunt leren van ervaring en continu verbeteren.

Opbouw van PRINCE2

PRINCE2 is opgebouwd uit vier geïntegreerde elementen: 7 principes (randvoorwaarden), 7 thema’s (hoe), 7 processen (wanneer) en het op maat maken voor de projectomgeving.

7 Principes

 • Voortdurende zakelijke rechtvaardiging.
 • Gedefinieerde rollen en verantwoordelijkheden.
 • Productgerichte aanpak.
 • Management per fase.
 • Leren van ervaring.
 • Management by exception.
 • Op maat maken voor de projectomgeving.

7 Thema’s

 • Business Case.
 • Organisatie.
 • Kwaliteit.
 • Plannen.
 • Risico.
 • Wijziging.
 • Voortgang.

7 Processen

 • Opstarten van een Project.
 • Sturen van een Project.
 • Initieren van een Project.
 • Managen van een Faseovergang.
 • Beheersen van een Fase.
 • Managen van Productoplevering.
 • Afsluiten van een Project.

PRINCE2 voor een Betere Wereld (incompany bouwreis Kaapstad)

PRINCE2 kan uitstekend worden gebruikt voor projecten in de niet commerciële sector, bijvoorbeeld ontwikkelingsprojecten. In deze korte film ziet u hoe 15 projectmanagers uit Nederland een school opknappen in een week tijd in de townships van Kaapstad met behulp van PRINCE2. Wilt u ook een PRINCE2 leiderschapstraject met ons opzetten? Neem dan geheel vrijblijvend contact op om de mogelijkheden te bespreken.

PRINCE2 Certificeringen: voor Medewerkers en Organisatie

PRINCE2 Foundation

De PRINCE2 Foundation certificering is bestemd voor iedereen die in een PRINCE2 omgeving werkt. Zo kunnen alle betrokkenen in het project één taal spreken. Hierdoor verbeteren de communicatie en projectprestaties. En niet onbelangrijk: het werkplezier neemt toe!

Naar PRINCE2 Foundation Training >>>

PRINCE2 Practitioner

PRINCE2 Practitioner is bestemd voor mensen die hun kennis van en inzicht in PRINCE2 willen verdiepen en versterken. Met de certificering toont iemand aan dat hij een project met PRINCE2 weet in te richten en toe te snijden op diverse soorten projecten en scenario’s.

Naar PRINCE2 Practitioner Training >>>

Verbeter en Certificeer uw Organisatie

Global Project Performance is officieel geaccrediteerd door AXELOS om de volwassenheid van uw projectorganisatie te meten en te laten certificeren. Tevens adviseren we over kansen om projectprestaties te verbeteren en helpen we bij de ontwikkeling en uitvoering van uw verbeterplannen.

Naar Organisatieadvies Projectmanagement >>>

Onze PRINCE2 diensten

Projectmanagement met PRINCE2 Implementeren

Wilt u projectmanagement professionaliseren met behulp van PRINCE2? Neem dan contact met ons op. Onze geregistreerde consultants hebben ruime ervaring bij organisaties in de publieke en private sector. Zij weten hoe u dit op de handigste manier en effectief aanpakt.

Projectmanagement Organisatieadvies >>>

PRINCE2 Incompany en Open Training

Wilt u een PRINCE2  praktijktraining volledig op maat voor uw eigen organisatie? Wij zijn gespecialiseerd in maatwerk incompany trainingen. Daarnaast verzorgen we maandelijks PRINCE2 trainingen op toplocaties door heel Nederland die met een 9 worden gewaardeerd.

PRINCE2 trainingen >>>

Projectmanagement Mentoring en Coaching

In de theorie lijkt het allemaal zo logisch. In de praktijk is het vaak een stuk lastiger om best practices in de praktijk te brengen. Hoe pak je dat aan? En welke aanpak past bij u? Onze mentoren en coaches helpen u om de toepassing van projectmanagement met PRINCE2 snel en goed in de vingers te krijgen.

Projectmanagement Mentoring en Coaching >>>

Verbeter de projectprestaties in uw organisatie met PRINCE2

PRINCE2 is makkelijk aan te leren en draagt direct bij aan de prestatieverbetering van projecten. Bijvoorbeeld: projecten worden vaker op tijd en binnen budget gerealiseerd. De producten voldoen vaker aan de verwachtingen van de gebruikers en de klant. En door een goede organisatie worden na afloop van het project de beoogde eindresultaten en benefits ook daadwerkelijk gerealiseerd.

Is er veel uitloop en zijn er veel budgetoverschrijdingen in de projecten van uw organisatie? Worden de eindresultaten en verwachte prestatieverbeteringen in uw dagelijkse organisatie niet goed gedefinieerd en afgesproken? Wilt u de betrokkenheid en vertegenwoordiging van stakeholders in projecten verbeteren? Dit zijn slechts een paar van de voordelen waar PRINCE2 in voorziet.

Is uw interesse gewekt om met PRINCE2 aan de slag te gaan? Hebt u nog vragen, wilt u onafhankelijk en vrijblijvend advies? Met de juiste aanpak kan uw organisatie in een paar jaar tijd naar het gewenste volwassenheids- en prestatieniveau door groeien. Bel voor onafhankelijk advies 030 22 11 987 of mail: [email protected].

PRINCE2 met Gezond Verstand

In de praktijk van organisaties zien we vaak dat theoretische modellen teveel “uit het boek” worden ingezet. Vaak ondermijnt dit het draagvlak voor best practice methodes en leidt dit tot onnodige en  niet-effectieve bureaucratie.

Daarom gaan we altijd uit van een holistische benadering en optimale balans tussen: gedrag, cultuur, leiderschap en competenties; praktische tools en technieken; efficiënte maar effectieve processen; heldere rollen en verantwoordelijkheden; toegesneden op het specialisme van uw branche en organisatie.

Klantverhalen

5 meest gestelde vragen

PRINCE2 is de meest gebruikte projectmanagement methode in Nederland voor het inrichten van projectmanagement binnen organisaties. PRINCE2 dankt zijn succes onder meer aan: een gefaseerde levenscyclus, duidelijke Go No Go momenten, de productgerichte aanpak, het leren van ervaringen, en het ontwikkelen van een gemeenschappelijke taal. Welke voordelen PRINCE2 voor uw organisatie kan opleveren hangt volledig af van uw specifieke situatie en de projectprestaties die u graag wilt verbeteren. PRINCE2 is een generieke methode en kan op maat worden gemaakt voor elk type project.

PRINCE2 levert een van de puzzelstukken om projectmanagement voor uw organisatie in te richten. Wanneer PRINCE2 goed wordt toegesneden op de specifieke projectmanagement activiteiten van uw organisatie dan zult u steeds vaker uw projectdoelstellingen realiseren. De invoering van PRINCE2 is dus een succes wanneer projecten steeds vaker op tijd en binnen budget de juiste producten opleveren waarmee de organisatie vervolgens de verwachte benefits realiseert.

Investeren in training, opleiding en praktijkondersteuning zijn belangrijk om management en medewerkers in te werken op hun specifieke PRINCE2-taken in het project.

Daarnaast is communicatie belangrijk. Zorg er daarom voor dat management en medewerkers ondersteund worden in het uitwisselen van ervaringen en dat leerpunten leiden tot een verbeterde aanpak. Het management heeft een leiderschapsrol in de professionalisering van projectmanagement. Als zij laten zien dat ze het ook belangrijk vinden dan draagt dit enorm bij aan de motivatie.

De projectprestaties op organisatieniveau zijn gerelateerd aan de organisatievolwassenheid in projectmanagement. Hoe volwassener een organisatie is in projectmanagement, hoe voorspelbaarder de uitkomst van projecten zal zijn.

Om te groeien in volwassenheid dient een organisatie rekening te houden met een periode van 1 ½ jaar van niveau 1 (bewustwording) naar niveau 2 (herhaalbaar) en 1 ½ jaar van niveau 2 naar niveau 3 (gedefinieerd).

Met P3M3 kan worden gemeten hoe volwassen de organisatie is in de toepassing en borging van PRINCE2. Uit assessments komen ook verbeterpunten en Quick Wins naar boven die de organisatie direct kan benutten om de projectprestaties met PRINCE2 te verbeteren.

P3M3 biedt daarnaast de mogelijkheid om uw PRINCE2 projectorganisatie officieel te laten certificeren.

Previous

Next

Staat uw vraag er niet bij?

> Vul dan dit formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Vraag