"Global Project Performance begreep
de klantvraag het beste."
Mirjam Beentjes ~ Rabobank

Het ontwikkelen van een agile organisatiecultuur is een
randvoorwaarde voor succesvolle digitale transformatie.

SAFE

Over SAFE – Scaled Agile Framework

Wordt er binnen uw organisatie gewerkt met SCRUM? Maar is uw organisatie er nog niet in geslaagd om agile product development op te schalen naar programma- en strategisch niveau? Dan is het Scaled Agile Framework het overwegen waard. SAFE is inmiddels breed geadopteerd en beproefd en kan worden beschouwd al het meest populaire framework om agile in de organisatie op te schalen om zo de strategische bijdrage van de change portfolio te optimaliseren.

Definitie SAFE

SAFE staat voor Scaled Agile Framework . SAFE biedt een gestructureerd raamwerk voor het opschalen van agile solution development naar het programma- en strategische niveau van de organisatie.

Persoonlijk advies?

Bel +31(0)30 2211987

of

Enkele voordelen van SAFE

 • Verbeterde ROI van uw change portfolio.
 • Kortere time to market.
 • Meer wendbaarheid.
 • Toename in medewerkerstevredenheid.
 • Minder fouten en kwaliteitsproblemen.
 • Toegenomen productiviteit.

SAFE Implementation Roadmap – SAFE invoeren en verankeren in uw organisatie

De invoering van management frameworks is altijd maatwerk. Dat zal ook zo zijn in het geval van uw organisatie. Bovendien is de ontwikkeling van cultuur van continu verbeteren met bijpassende leiderschapsstijlen randvoorwaardelijk om ervoor te zorgen dat het raamwerk goed aan zal sluiten op de bijzonderheden van uw unieke organisatie.

Maar in grote lijnen biedt de SAFE Implementation Roadmap een globale indruk van stappen die kunnen worden ondernomen om SAFE te introduceren in uw organisatie:

SAFE Configuraties

SAFE maakt een onderscheid in de onderstaande 3 configuraties zodat het framework zowel op kleinere schaal als zeer grote schaal kan worden gebruikt.

Essential Configuration

 • LEAN Agile Principles.
 • Real Agile Teams and Trains.
 • Cadence and synchronization.
 • Planning.
 • Devops and releasability.
 • System demo.
 • Inspect and adapt.
 • IP-iteration.
 • Architectural runway.
 • LEAN Agile Leadership.

Portfolio SAFE

 • Strategic direction.
 • Investment funding.
 • Portfolio governance.

Large Solution SAFE

 • Solution intent.
 • Multiple Agile Release Trains.
 • Multiple suppliers.
 • Compliance with regulations.
 • Compliance with standards.

SAFE Scaled Agile Framework Leadership journey Cape Town

Wilt u het leiderschap in uw organisatie een boost geven om de transitie naar agile met SAFE te ondersteunen? Organiseer dan met ons een leiderschapsreis naar de townships van Kaapstad. In een week tijd bouwen we een kleuterschool, zien we de mooiste plekken van Kaapstad en organiseren we SAFE Masterclasses aan de University of Cape Town.

SAFE Certificeringen: voor Medewerkers en Organisatie

SAFE for Teams

Bent u betrokken bij de toepassing van SAFE of het opschalen van agile in uw organisatie? Wilt u mee kunnen werken in de Agile Release Train en bent u wellicht software ontwikkelaar, tester, SCRUM Master of SCRUM Product Owner? Dan is deze certificering geschikt voor u.

SAFE for Teams Training >>>

Leading SAFE

De Leading SAFE training is bedoeld voor mensen die een actieve rol willen gaan spelen in het opschalen van agile in de organisatie met SAFE en die al ervaring hebben opgedaan met agile. Voorkennis zoals SCRUM Master of SCRUM Product Owner is aanbevolen.

Leading SAFE Training >>>

Verbeter en Certificeer uw Organisatie

Global Project Performance is officieel geaccrediteerd door AXELOS om de volwassenheid van uw portfolio organisaties te meten en te laten certificeren. Tevens adviseren we over kansen om portfolioprestaties te verbeteren en helpen we bij de ontwikkeling en uitvoering van uw verbeterplannen.

Organisatieadvies Agile Management >>>

Onze SAFE diensten

SAFE Implementeren

Wilt u Agile Management professionaliseren en opschalen met behulp van SAFE? Neem dan contact met ons op. Onze geregistreerde consultants hebben ruime ervaring bij organisaties in de publieke en private sector. Zij weten hoe u dit op de handigste manier en effectief aanpakt.

Agile Management Organisatieadvies >>>

SAFE Incompany en Open Training

Wilt u een SAFE praktijktraining volledig op maat voor uw eigen organisatie? Wij zijn gespecialiseerd in maatwerk incompany trainingen. Daarnaast verzorgen we maandelijks SAFE trainingen op toplocaties door heel Nederland die met een 9 worden gewaardeerd.

Agile Management trainingen >>>

SAFE Mentoring en Coaching

In de theorie lijkt het allemaal zo logisch. In de praktijk is het vaak een stuk lastiger om best practices in de praktijk te brengen. Hoe pak je dat aan? En welke aanpak past bij u? Onze mentoren en coaches helpen u om de toepassing van  SAFE snel en goed in de vingers te krijgen.

Agile Management Mentoring en Coaching >>>

Hoeveel sneller en wendbaarder is uw organisatie geworden de afgelopen 2 jaar?

Bent u erin geslaagd om de belemmerende organisatiemechanismen op te lossen en agility in te bouwen in de besturing en het management van uw software- en ICT- capability? Ervaren u en uw stakeholders dat de organisatie steeds beter begint te presteren door inbedding van een agile cultuur?

Of staat uw organisatie wellicht nog aan de vooravond van de transitie naar agile? Weet u nog niet zeker of agile en SAFE de oplossing voor uw organisatie zijn? Maar overweegt u dit wel? Denkt u wellicht aan een hybride oplossing met SAFE voor uw ICT capability en PPM voor uw overige portolio’s?

Neem dan eens contact met ons op voor een vrijblijvend en onafhankelijk adviesgesprek. Wij zijn u graag van dienst. Onze Agile Leaders beschikken over uitgebreide en succesvolle ervaring in de frontlinies van de agile transitie bij grote organisaties in zowel de publieke als private sector.

Met de juiste aanpak kan uw organisatie in een paar jaar tijd naar het gewenste volwassenheids- en prestatieniveau door groeien. Is uw interesse gewekt?  Bel voor onafhankelijk advies 030 22 11 987 of mail: [email protected].

Scaled Agile Framework: Uit het boekje?

In de praktijk van organisaties zien we vaak dat theoretische modellen teveel “uit het boek” worden ingezet. Vaak ondermijnt dit het draagvlak voor best practice methodes en leidt dit tot onnodige en  niet-effectieve bureaucratie.

Daarom gaan we altijd uit van een holistische benadering en optimale balans tussen: gedrag, cultuur, leiderschap en competenties; praktische tools en technieken; efficiënte maar effectieve processen; heldere rollen en verantwoordelijkheden; toegesneden op het specialisme van uw branche en organisatie.

Klantverhalen

5 meest gestelde vragen

Uiteraard hangt dit af van de uitgangspositie van de organisatie waaronder de huidige cultuur en leiderschapsstijl, en reeds aanwezige ervaring in agile methodes en technieken.

Maar over het algemeen dient een organisatie rekening te houden met een groei in volwassenheid van een niveau in 1 ½ jaar van niveau 1 (awareness) naar niveau 2 (repeatable) naar niveau 3 (defined).

P3M3 staat los van methodes en kan worden benut voor het doorlichten van programmamanagement en portfoliomanagement van organisaties die op basis van SAFE werken. Zo kan de volwassenheid van de organisatie worden gemeten. Daarbij gaat het niet alleen over hoe de organisatie bedacht en besloten heeft te gaan werken, maar ook hoe ze in de praktijk daadwerkelijk werkt en haar aanpak verbetert op basis van ervaringen.

P3M3 besteed aandacht aan 7 procesperspectieven: Organizational Governance, Management Control, Benefits Management, Risk Management, Resource Management, Financial Management en Stakeholder Management. Voor elk van deze proces perspectieven wordt onder andere gekeken naar leiderschap, cultuur, competenties, organisatie en opleiding, assurance, technieken, tools, systemen en informatie, kennismanagement, inkoop en verkoop.

SCRUM is breed gevestigd en geaccepteerd in organisaties. Maar hoe zorg je er nu voor dat de strategische doelstellingen van de organisatie ook worden gerealiseerd? En dat is waar SAFE “in the picture” verschijnt.

SAFE (Scaled Agile Framework) biedt een oplossing om agile werken op te schalen in de organisatie tot het niveau van portfoliomanagement. En dat is nu precies waar het hogere management al een tijd naar op zoek was: hoe kunnen de voordelen van agile werken op team niveau vertalen en integreren op strategisch niveau?

Het doel van SAFE is dat de organisatie aantoonbaar agile is in de zin dat ze voldoende snel kan innoveren, verbeteren en bij kan sturen op veranderende marktomstandigheden en klantvragen om de concurrentie een stapje voor te blijven en zo haar strategische doelstellingen te bereiken.

De veranderingen en verbeteringen door het effectief inbedden, borgen en voortdurend verbeteren van de toepassing van SAFE kan op verschillende manieren worden gemeten en is organisatie afhankelijk. Maar vooral de snelheid waarmee programmadoelstellingen en portfoliodoelstellingen kunnen worden bereikt inclusief de beoogde netto benefits tonen het succes aan van een geslaagde invoering van SAFE.

De invoering van SAFE brengt een verandering in processen, cultuur, leiderschap en werkrelaties met zich mee. Het is daarom essentieel dat een veranderstrategie wordt gekozen die aansluit op de huidige situatie van de organisatie, haar management en medewerkers. Dit betreft ook de sense of urgency en importance.

Training en opleiding in processen maar ook cultuur, eigenaarschap en leiderschap zijn van het grootste belang. Voldoende ruimte voor kennisdeling, communicatie en voortdurende verbetering is instrumenteel om ervoor te zorgen dat de processen steeds beter aansluiten op de behoeften van teams en management in de praktijk.

Previous

Next

Staat uw vraag er niet bij?

> Vul dan dit formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Vraag