MOP Foundation

MOP Foundation training inclusief examen

Wilt u leren hoe u portfolio’s goed kunt managen met MOP? Dan is deelname aan onze MOP Foundation training de eerste stap op weg naar succesvol portfoliomanagement.

Tijdens onze tweedaagse training gaat u op interactieve wijze aan de slag met uw eigen portfoliosituaties onder leiding van een ervaren en geaccrediteerde praktijktrainer. Tevens voegt u het internationaal gewaardeerde MOP Foundation certificaat toe aan uw CV.

Doelgroep

Portfoliomanagers, programmamanagers, projectmanagers, project support officers (PMO’ers), directieleden, management, business changemanagers, adviseurs, stafmedewerkers en consultants.

Aanpak van de training

Global Project Performance onderscheidt zich door een integrale aanpak van uw leertraject. Onze betrokkenheid start bij het eerste contact door een vakkundig opleidingsadvies. Tijdens de voorbereiding op de eerste trainingsdag, de trainingsdagen zelf, en na afloop van de training, blijven we u ondersteunen totdat u uw doelstellingen hebt bereikt.

Resultaat

Aan het eind van de training weet u hoe u portfolio’s succesvol met MOP kunt realiseren. U leert onder meer het volgende:

 • De inrichting van het raamwerk voor baten management c.q. benefits management.
 • Het opzetten en borgen van de Organizational Governance van het portfolio.
 • Inrichten en managen van alle afhankelijkheden in het portfolio.
 • Technieken om resources aan de meest belovende veranderinitiatieven toe te wijzen.
 • Management routines voor het beheerst uitvoeren van wijzigingen in portfolio’s.

Over het MOP Foundation examen

Deze training wordt afgesloten met het internationaal erkende MOP examen:

 • Examentraining maakt een integraal onderdeel uit van deze training.
 • Het MOP Foundation examen duurt 40 minuten uur en bestaat uit 50 meerkeuzevragen.
 • Bij een score van 25 punten bent u geslaagd voor het MOP Foundation examen.
 • U ontvangt via uw online portal het officiële MOP Foundation certificaat in PDF-formaat.
 • Het examen wordt op de cursuslocatie afgenomen in de ochtend van dag 3.
 • Het is ook mogelijk om het examen online af te leggen.
 • Het slagingspercentage van Global Project Performance ligt tegen de 100%.
 • Bij incompany trainingen kan het examen op locatie van de klant worden afgenomen.

De waarde van het MOP Foundation certificaat

Met een MOP certificaat hebt u een bijzonder product in handen:

 • U beschikt over een wereldwijd erkend en gewaardeerd portfoliomanagement certificaat.
 • U kunt als volwaardig teamlid mee werken in een portfolio organisatie.
 • U hebt geleerd hoe u MOP toe kunt snijden op uw eigen organisatie.
 • Uw kansen op de arbeidsmarkt zijn verbeterd.
 • U voldoet aan de voorwaarde om deel te nemen aan de MOP Practitioner training.

MOP Masterclass met Stephen Jenner (auteur Management of Portfolios & Managing Benefits)

In de onderstaande film komen de deelnemers aan onze masterclass portfoliomanagement en Stephen Jenner zelf aan het woord over MOP.

Persoonlijk Opleidingsadvies op Maat

Bel voor een persoonlijk advies op maat 030 22 11 987 of mail: [email protected].

Kenmerken

Duur: 2 ½ dag
Investering: €1.245,-

Persoonlijk advies?

Bel +31(0)30 2211987

of

MOP met Gezond Verstand

In de praktijk van organisaties zien we vaak dat theoretische modellen teveel “uit het boek” worden ingezet. Vaak ondermijnt dit het draagvlak voor best practice methodes en leidt dit tot onnodige en niet-effectieve bureaucratie.

Daarom gaan we altijd uit van een holistische benadering met een optimale balans tussen: gedrag, cultuur, leiderschap en competenties; praktische tools en technieken; efficiënte maar effectieve processen; heldere rollen en verantwoordelijkheden; volledig toegesneden op het specialisme van uw branche, organisatie of functionele afdeling.

5 meest gestelde vragen

De meeste organisaties voeren een portfolio van veranderinitiatieven waaronder projecten, programma’s, business change initiatieven en activiteiten. Vroeger of later worden de onderlinge afhankelijkheden zichtbaar en voelbaar. Zo ontstaat behoefte aan coördinatie over het portfolio. Er is dus een duidelijke en breed gevoelde behoefte aan portfoliomanagement.

MOP heeft zich in korte tijd tot een wereldwijde en geaccrediteerde marktstandaard weten te ontwikkelen. MOP beschrijft beknopt en praktisch hoe portfoliomanagement kan worden opgezet en ingevoerd in organisaties. Bovendien kunnen mensen en organisaties zich laten certificeren.

In portfoliomanagement en MOP wordt uitgegaan van schaarste: aan resources, budget, energie, capaciteit. Het doel van portfoliomanagement is om ervoor te zorgen dat en organisatie de juiste initiatieven kiest en succesvol uitvoert om haar strategische doelstellingen te kunnen realiseren.

De invoering van MOP is erop gericht om de management routines in een organisatie te vestigen en te borgen die de selectie en beheerste uitvoering van het portfolio effectief ondersteunen. Het invoeren van portfoliomanagement kost enige tijd voordat het optimaal aansluit. Maar als een organisatie steeds vaker haar strategische doelstellingen realiseert door goed portfoliomanagement (definitie en beheerste uitvoering), kan de invoering van MOP als geslaagd worden beschouwd.

Portfoliomanagement moet een oplossing bieden voor een probleem, vraagstuk of uitdaging. Samen met de probleemeigenaren moet worden gekeken welk probleem er met portfoliomanagement op basis van MOP moet gaan worden opgelost. Dan is er een belang.

Vervolgens is het belangrijk dat betrokkenen weten wat portfoliomanagement is (workshops en training). En samen met betrokkenen moet een formeel veranderinitiatief worden opgezet om verbeteringen in portfoliomanagement te definiëren, te ontwikkelen, in te voeren en te borgen.

Dit hangt een beetje af van waar de organisatie staat in portfoliomanagement wanneer het verbeterinitiatief start. Maar globaal genomen moet rekening worden gehouden met 1 ½ jaar voor groei van een niveau in volwassenheid: van niveau 1 (awareness) naar niveau 2 (repeatable) naar niveau 3 (defined)).

Een P3M3-assessment levert de beste basis om een goed verbeterplan voor portfoliomanagement met MOP te ontwikkelen.

P3M3 bestaat uit 3 modellen: projectmanagement, programmamanagement en portfoliomanagement. Het portfoliomodel definieert de kenmerken van portfoliomanagement in de organisatie voor 5 niveaus, 7 procesperspectieven en 12 generieke perspectieven (threads).

Met P3M3 (PfM3) kan worden gemeten wat de volwassenheid van portfoliomanagement in een organisatie is. Sterktes en zwaktes kunnen zichtbaar worden gemaakt evenals verbeterkansen. Met een P3M3-assessment wordt tevens draagvlak en commitment georganiseerd voor de huidige situatie, de gewenste situaties en de weg ernaartoe.

Previous

Next

Staat uw vraag er niet bij?

> Vul dan dit formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Vraag