IPMA training & assessment voor projectmanagers VU MC

17-03-2020

Vanuit het projectenbureau werken projectmanagers bij VU MC samen met de dagelijkse organisatie aan het realiseren van verbeteringen in de zorg. Om de kwaliteit van projectmanagement te borgen zijn aantoonbare competenties onmisbaar. Maar hoe kun je als organisatie de juiste match maken tussen de behoeften van een project en de competenties van een individuele projectmanager?

Compleet opleidingstraject voor competentieontwikkeling

Gedurende enkele jaren hebben wij de teams mogen ondersteunen met diverse trainingen:

Alle deelnemers hebben met goed gevolg de examens en assessments afgelegd.

De waarde van methodieken

In het kader van competentieontwikkeling en organisatieontwikkeling is kennis van en ervaring met methodieken onmisbaar. Methodieken hebben als groot voordeel dat ze een beproefde basis leveren om herhaalbare processen te ontwikkelen voor uw organisatie of project. De kunst bij het gebruik van gestandaardiseerde methodieken is wel dat deze adequaat op maat worden gemaakt voor uw organisatie. Daarbij moet rekening worden gehouden met onder andere:

 • De organisatiestructuur.
 • De huidige volwassenheid van de organisatie.
 • De urgentie en de noodzaak om prestaties te verbeteren.
 • Een passende veranderstrategie om de aanpak op maat te maken en te introduceren.
 • De cultuur van uw organisatie.
 • Eerdere ervaringen met initiatieven om projectbesturing te professionaliseren.

De waarde van IPMA's Individual Competence Baseline

Om projectsucces te borgen hebben organisaties competente projectmanagers en PMO'ers nodig. Dat wil zeggen dat ze de kennis en vaardigheden bezitten maar ook de aantoonbare succesvolle ervaring. IPMA's individuele competentie baseline (ICB4) definieert welke competenties projectmanagers nodig hebben om projecten succesvol te realiseren.

Holistische benadering van competenties

IPMA heeft de competenties voor projectmanagers onder gebracht in drie categorieën:

 1. Contextuele competenties.
 2. Technische competenties.
 3. Gedragscompetenties.

Met deze holistische benadering zijn projectmanagers in staat om elke projectsituatie met vertrouwen en effectief tegemoet te treden en maatwerk te leveren.

De juiste match maken tussen project en projectmanager

Iedere projectmanager moet beschikken over dezelfde competenties. Maar het niveau waarop deze competenties worden beheerst en de projecten waarin deze worden toegepast, verschilt. Daarom heeft IPMA een groeipad gedefinieerd voor competentieontwikkeling:

 • IPMA PMO: projectondersteuner.
 • IPMA D: junior projectmanager.
 • IPMA C medior projectmanager.
 • IPMA B: senior projectmanager.
 • IPMA A: projectdirecteur.

Aan de hand van dit raamwerk kunnen lijnmanagers, hoofden projectmanagement en HR invulling geven aan de ontwikkeling en uitvoering van:

 • Plannen voor training, opleiding en competentieontwikkeling.
 • Plannen voor werving en selectie van nieuwe projectmanagers.
 • Evaluatie- en functioneringsgesprekken.

Is uw interesse in de mogelijkheden IPMA gewekt?

Is uw interesse in de professionalisering van projectmatig werken gewekt na het lezen van dit stuk? En wilt u sparren met één van onze specialisten over uw situatie of ontwikkelvraag. Neem dan contact met ons op via 030 22 11 987. Of vul het onderstaande contactformulier in. U kunt ook meer informatie raadplegen bij onze methodiek IPMA.

Wij werken o.a. voor

We denken met u mee!

Wilt u telefonisch van gedachten wisselen met één van onze IPMA-specialisten? Wij denken graag met u mee! Bel ons of mail ons uw gegevens en vraag.