IPMA - International Project Management Association

Certificeringen van projectmanagementkennis en -vaardigheden zijn er ruimschoots. Maar er is wereldwijd slechts één standaard voor ontwikkeling en certificering van projectmanagement competenties. De Individual Competence Baseline (ICB4) van IPMA biedt de mogelijkheid om door te groeien van IPMA PMO of IPMA junior projectmanager tot en met IPMA Projectdirecteur.

Wilt u projectmanagementcompetenties in uw organisatie ontwikkelen? Met het IPMA-competentieraamwerk kunt u managers en medewerkers langer aan uw organisatie binden en houdt u waardevolle ervaring in huis.

Enige marktstandaard voor certificering PM-competenties
Ingebed in meer dan 50 landen wereldwijd
Gezagdragend bij HR, de business en PPM-community

IPMA in de Praktijk bij AMC Amsterdam

"PRINCE2 en IPMA zijn de standaards die wij voor projectmanagement gebruiken. Onze projectmanagers leggen naast het IPMA theorie-examen ook het IPMA Praktijk Assessment af"
Arnaud Lauteslager, AMC-UvA

IPMA Definitie Competentie

IPMA definieert een competentie als de combinatie van kennis, vaardigheden en bewezen effectieve toepassing in de praktijk.

Alleen de klus weten te klaren is niet voldoende om competentie aan te tonen

Kennis speelt ook een belangrijke rol. Om competentie aan te tonen moet je ook in staat zijn om onder woorden te brengen hoe je een project hebt aangepakt tegen de achtergrond van de ICB4. Een 360-graden review met referenten en documentatie maken onderdeel uit van het assessment. Er wordt van je verwacht dat je de inzet van contextuele-, technische- en gedragscompetenties bewust en gericht inzet en de effectiviteit evalueert en verbetert.

Opbouw Individual Competence Baseline (ICB4)

De ICB4 is opgebouwd uit drie groepen competenties die bij elkaar een complete en samenhangende basis leveren om in elke projectsituatie de beste resultaten te realiseren. Tijdens een IPMA cursus leert u de "ins and outs" kennen van alle 28 IPMA-competenties:

1. Contextuele competenties

 • Strategie.
 • Besturing, structuren en processen.
 • Compliance, wet- en regelgeving.
 • Invloed en belangen.
 • Cultuur en waarden.

2. Gedragsmatige Competenties

 • Zelfreflectie en zelfmanagement.
 • Persoonlijke integriteit en betrouwbaarheid.
 • Persoonlijke communicatie.
 • Relaties en betrokkenheid.
 • Leiderschap.
 • Teamwerk.
 • Conflicten en crisis.
 • Vindingrijkheid.
 • Onderhandelen.
 • Resultaat oriëntatie.

3. Technische competenties

 • Projectaanpak.
 • Eisen en doelen.
 • Scope.
 • Tijd.
 • Organisatie en informatie.
 • Kwaliteit.
 • Financiën.
 • Mensen en middelen.
 • Inkoop.
 • Plannen en beheersing.
 • Risico’s en kansen.
 • Belanghebbenden.
 • Verandering en transformatie.

PRINCE2 en IPMA in de Praktijk bij Gemeente Rotterdam

"We hanteren een aanpak die past bij de dynamiek en volwassenheid van onze organisatieonderdelen. De best practices zoals projectmatig werken, PRINCE2 en IPMA vormen de grondslag van onze aanpak"
Vivian Cheng, Gemeente Rotterdam

Wat is uw visie op competentieontwikkeling binnen uw organisatie?

Voert uw organisatie incidenteel een complex project uit? Of hangen de klanttevredenheid en realisatie van uw strategische doelstellingen in belangrijke mate af van volwassen projectmanagement? Is uw organisatie groot, is projectmanager een officiële functie en hebt u een team van projectmanagers in dienst? Of is het management van een project een taak die mensen naast hun dagelijkse functie krijgen opgedragen? Iedere context stelt andere eisen aan de manier waarop u vereiste projectmanagement competenties wilt borgen voor uw organisatie.

Incompany maatwerk

Wij bieden 4 gemodelleerde best practices om projectmanagement competenties te ontwikkelen en te borgen. Wat de beste oplossing voor uw organisatie is, hangt mede af van het huidige competentieniveau, de historische en verwachte projectprestaties, en de volwassenheid van projectmanagement binnen uw organisatie. 

Oplossing 1. Incompany training basis


Wilt u de slag maken van kennis van methodieken naar aantoonbare competentie ontwikkeling? Wilt u uw teams een gemeenschappelijk startpunt bieden voor competentie-ontwikkeling? Of wilt u een groep projectmanagers en PMO'ers opleiden voor de IPMA-examens en IPMA-assessments? Kies dan voor een incompany basistraining. Ook een incompany basistraining kan volledig op maat worden gemaakt voor uw organisatie. Uiteraard behoort certificering tot de mogelijkheden.  

Oplossing 2. Incompany training plus


Loopt u binnen uw organisatie tegen specifieke competentie gerelateerde knelpunten aan? Hebben uw teams wel de kennis en vaardigheden maar treedt er teveel weerstand op? Kies dan voor een incompany training plus. Samen met u en uw teams brengen we in kaart met ontwikkeling van welke IPMA-competenties de meeste winst te behalen is. Het programma snijden we volledig toe op korte termijn prestatieverbetering en lange termijn transformatie.

Oplossing 3. Trainen om te Transformeren


Is er consensus binnen uw organisatie en teams dat competenties definitief naar een hoger niveau moeten worden ontwikkeld? Hebt u te maken met terugkerende knelpunten die maar niet worden opgelost? En gaat organisatieadvies u op dit ogenblik nog te ver? Kies dan voor trainen om te transformeren. Aan de hand van een praktijkgericht en intensief programma maken uw teams de transformatie in competentie door die nodig is voor duurzame projectsuccessen. 

Oplossing 4. Organisatieontwikkeling


Is er onvoldoende samenhang binnen uw organisatie ten aanzien van competentieontwikkeling? Zijn HR, Training & Development, Communicatie, Kwaliteitsmanagement en Projectmanagement onvoldoende met elkaar verbonden voor de door u gewenste prestaties? Kies dan voor organisatieontwikkeling. Samen met uw teams brengen we in kaart welke competenties uw management en teams nodig hebben om de projectaanpakken van uw organisatie succesvol in te zetten. We zetten baseline competentie assessments om te bepalen welke aanvullende competenties vereist zijn op korte en langere termijn.

Quote IPMA TAQA

"Voor de projectmanagers van TAQA mochten we onze geaccrediteerde IPMA-trainingen in het Engels verzorgen. Deze werd afgesloten met het officiële IPMA-examen"
TAQA, IPMA Incompany training in het Engels

IPMA-trainingen

Wilt u investeren in de competentieontwikkeling van uw PMO'ers, projectmanagers, programmamanagers of portfoliomanagers? In onze trainingen oefenen deelnemers met de meest relevante IPMA-competenties op hun eigen projecten. Organiseert u met ons een incompany training? Dan kunt u de training aanvullen met implementatie workshops, -advies, en -mentoring en coaching voor maximale voortgang in een minimaal tijdsbestek. 

Wilt u overleggen over welke training het best aansluit bij uw doelen?

Neem dan contact met ons op via 030 22 11 987. U kunt dan direct spreken met één van onze IPMA-trainers zelf.

Agile Management in de Praktijk bij Rabobank

"Wij hadden een fantastische trainer die wist waar ze het over had en die de training zo instak dat wij zowel de theorie vaardig werden als het geleerde in de praktijk zagen."
Mirjam Beentjes, Rabobank
Advies op maat? Offerte? Wij denken met u mee!
030-2211987

Wij werken o.a. voor

We denken met u mee!

Wilt u telefonisch van gedachten wisselen met één van onze IPMA-specialisten? Wij denken graag met u mee! Bel ons of mail ons uw gegevens en vraag.