Waarom kiezen voor een IPMA-certificering?

06-03-2025

Waarom zou je kiezen voor een IPMA-training en -certificering als er zoveel soorten projectmanagement certificeringen op de markt zijn? Wat maakt een IPMA-certificering bijzonder en hoe verhoudt deze zich tot andere projectmanagement certificeringen? Denk bijvoorbeeld aan PRINCE2, PRINCE2 Agile, Agile PM en PMI’s CAPM of PMP. Dat behandelen we in deze blog. 

Het certificaat voor de competente projectmanager

Het korte antwoord op de vraag uit de inleiding is dat IPMA-certificaten op niveaus C, B en A de enige certificaten zijn waarmee je daadwerkelijk aan kunt tonen dat je een competente projectmanager bent. Hierin is IPMA wereldwijd uniek. Tijdens een PRINCE2-training leer je hoe je een project methodisch aanpakt. Tijdens onze IPMA-trainingen leer je hoe je dit in elke mogelijke situatie in de praktijk kunt brengen, hoe je jezelf hierin kunt ontwikkelen en hoe je je projectprestaties steeds verder verbetert. 

De rol van projectmanagement methodieken

De meeste mensen zijn wel bekend met methodieken zoals PRINCE2. Methodieken voor projectmanagement leveren een geïntegreerde, gestandaardiseerde, beproefde en herhaalbare projectmanagement aanpak. Deze kunnen worden gebruikt voor de volgende drie doelen.

1. Ontwikkelen van projectmanagement raamwerk voor organisaties

Methodieken zoals PRINCE2, PRINCE2 Agile en Agile PM zijn alle drie gebaseerd op een procesmatige benadering van projectmanagement. Als deze universeel toepasbare standaard methodieken worden toegesneden op de unieke projectomgeving van een specifieke organisatie, ontstaat er een organisatie standaard die leidend is om de kwaliteit van projectmanagement te kunnen borgen en verbeteren op basis van ervaring. Het toesnijden op de projectomgeving, ook wel op maat maken genoemd, is een essentiële succesfactor voor het benutten van universele standaard methodieken.

PMBOK (Project Management Body of Knowledge) levert de basis voor de CAPM- en PMP-certificeringen van PMI (Project Management Institute). PMBOK is wel een standaard maar geen methodiek. Dit is een verschil met bijvoorbeeld PRINCE2, PRINCE2 Agile en Agile PM. Het toepassingsgebied van PMBOK is vergelijkbaar met die van methodieken, maar levert meer een “kookboek” of “blokkendoos” dan een geïntegreerde methodiek.

2. Gebruik voor het management van individuele projecten

Als organisaties geen gestandaardiseerde projectmanagement aanpak hebben, dan bieden standaard methodieken een beproefde aanpak aan individuele projecten, projectmanagers en teams. Dit helpt om ervoor te zorgen dat projectbesluiten over plannen, business cases en projectmanagement aanpakken worden gebaseerd op de juiste informatie en dat de besluiten worden genomen door de juiste beslissers. Ook in dit geval is het van groot belang dat de standaard methodiek op maat wordt gemaakt voor het individuele project.

3. Ontwikkelen kennis van en inzicht in projectmanagement

Standaard methodieken leveren een goede basis voor het ontwikkelen van kennis, inzicht en vaardigheden tijdens trainingen. Geaccrediteerde methodieken zoals PRINCE2, PRINCE2 Agile en Agile PM bieden bovendien de mogelijkheid om een officieel en internationaal erkend certificaat te behalen.

IPMA: focus op individuele competenties in projectmanagement

In grote lijnen zou je kunnen zeggen dat methodieken en standaarden zoals PMBOK een basis leveren voor een manier van werken: hoe zouden we een project moeten managen op basis van beschikbare best practices?

IPMA en haar Individuele Competentie Baseline (ICB4) hebben een andere oriëntatie en zijn gericht op het ontwikkelen van de individuele competenties. Deze competenties zouden (deel-) projectmanagers nodig kunnen hebben om in elke voorkomende projectmanagement situaties de juiste projectmanagement aanpak te kiezen en deze toe te passen in samenwerking met betrokkenen. 

De focus van IPMA is niet zozeer gericht op het kennen van een methodiek, maar op het ontwikkelen van de kennis, inzichten, vaardigheden en het bewustzijn dat een projectmanager nodig heeft om de juiste aanpak te kiezen. Daarnaast is het ook bedoeld om sturing te kunnen bieden aan zijn of haar eigen ontwikkeling als projectmanager.

Wat is een competentie volgens IPMA?

IPMA definieert een competentie als: de combinatie, integratie, bewuste inzet, evaluatie en verbetering van projectmanagement kennis, inzicht en vaardigheden, toegesneden op een individuele projectsituatie zodat de gewenste resultaten worden gerealiseerd.

Wat is een competentie volgens IPMA

Kennis, inzicht en vaardigheden kunnen worden getoetst aan de hand van een IPMA theorie-examen op IPMA PMO-, IPMA D- of IPMA C-niveau. Competenties worden geëxamineerd aan de hand van een officieel assessment. De daadwerkelijke competentie wordt door IPMA geëxamineerd vanaf niveau C. IPMA C is gericht op medior projectmanagers met meer dan 36 maanden projectmanagementervaring.

HR, de business en de PPM Community

Een IPMA-certificaat op je CV heeft nog andere voordelen, zoals het gegeven dat het vrijwel door iedere projectmanagement stakeholder categorie wordt gewaardeerd:

  • HR en Learning & Development zijn gecharmeerd van de IPMA-certificeringen, omdat deze zich richten op daadwerkelijke competentieontwikkeling. Dit sluit aan op de bijdragen die organisaties verwachten van HR en L&D.
  • Voor lijnmanagers (“de business”) is projectmanagement niet het eerste waar ze aan denken. Voor hen is het vooral belangrijk dat een projectmanager in staat is om de klus te klaren en op tijd en binnen budget de juiste oplossingen te ontwikkelen. Ook is het belangrijk dat een projectmanager de oplossingen kan implementeren samen met de teams en betrokkenen uit de organisatie. Projectmanagers met een IPMA-certificering tonen aan dat ze dit kunnen.
  • Voor mensen in de project- en portfoliomanagement omgeving is projectmanagement onderdeel van de kernactiviteiten (“core business”) en -competenties. Voor deze mensen is projectmanagement een vak. Zij weten als geen ander dat een aanpak op basis van best practices tot betere resultaten leidt. Zij zijn al pleitbezorger van best practice projectmanagement.

Holistische benadering: hard skills en soft skills

Ten slotte is het goed om te benadrukken dat IPMA de ontwikkeling van hard skills en soft skills geïntegreerd benadert. In de ICB4 worden de onderstaande 28 competenties centraal gesteld. Tijdens onze trainingen worden diverse praktijkopdrachten uitgevoerd om te oefenen met de verschillende IPMA-competenties. Op deze manier komt de stof tot leven.

Waarom kiezen voor een IPMA-certificering

IPMA incompany trainingen

Een voordeel van onze incompany trainingen is dat we de IPMA-trainingen volledig kunnen toesnijden op de prioriteiten van uw organisatie en haar teams. Binnen de ene organisatie zijn diverse hard skills ruim onderdeel van de cultuur en bij de andere bepaalde soft skills. Op basis van onze maatwerkaanpak (Trainen om te Transformeren) kunnen we ervoor zorgen dat de deelnemers complementaire skills ontwikkelen die direct bijdragen aan prestatieverbetering, het lerend vermogen en de voorspelbaarheid van uw organisatie. 

Wilt u meer weten over onze incompany aanpak? Vul het onderstaande contactformulier in of bel naar 030-2211987


Mogen we met u meedenken?

Wilt u onafhankelijk en professioneel advies over de inzet van IPMA in uw organisatie of uw project? 

Wilt u een persoonlijk opleidingsadvies?

Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.

Wij werken o.a. voor

Quote IPMA Gemeente Groningen

"Voor de Young Professionals van Gemeente Groningen mochten we een geaccrediteerde IPMA-praktijktraining verzorgen. Deze werd afgesloten met het officiële IPMA-examen"
Gemeente Groningen, Incompany IPMA training inclusief examen