De kracht van projectmatig werken: een stapsgewijze aanpak naar succes

09-01-2025

Het vermogen om snel en efficiënt op veranderingen te reageren is essentieel voor het ontwikkelen en voortbestaan van organisaties. Projectmatig werken speelt hierin een cruciale rol, want het stelt organisaties in staat om specifieke doelstellingen te realiseren, binnen een afgebakende periode en met duidelijk gedefinieerde middelen. 

Hierdoor kunnen de juiste werkzaamheden op het juiste moment door de juiste mensen worden uitgevoerd. Deze aanpak is niet alleen belangrijk voor grote initiatieven, maar wordt ook breed toegepast in diverse sectoren en projecten van uiteenlopende omvang.

Wat is projectmatig werken?

Projectmatig werken is een aanpak waarbij (multidisciplinaire) teams tijdelijk worden samengesteld om specifieke doelen te bereiken die belangrijk zijn voor uw organisatie. Dit moeten de teams doen binnen een vooraf vastgestelde tijd en met vastgestelde middelen zodat de organisatie overzicht en grip kan houden over haar resources. Dit staat in contrast met de dagelijkse bedrijfsvoering waarbij routinematige processen, consistente taken en aansturing via de lijn centraal staan. 

In een projectmatige setting ligt de focus op het ontwikkelen en implementeren van nieuwe oplossingen en verbeteringen die de organisatie nodig heeft om haar strategische doelstellingen te kunnen realiseren. Een gecoördineerde aanpak, optimale samenwerking en effectieve communicatie zijn hierbij belangrijke succesfactoren.

Kernelementen van projectmatig werken

Projectmatig werken integreert diverse elementen die essentieel zijn voor het succes van het project. Denk hierbij aan de volgende elementen:

  • Doelgerichtheid: Elk project heeft een helder gedefinieerd doel of eindresultaat.
  • Tijdelijkheid: Projecten hebben een duidelijke start- en einddatum zodat de organisatie op tijd kan beschikken over de benodigde innovaties en verbeteringen.
  • Organisatiestructuur: Voor elk project wordt een specifieke organisatiestructuur opgezet, met een projectteam, een projectleider, een opdrachtgever en soms een projectstuurgroep.
  • Stakeholderbetrokkenheid: stakeholders worden in kaart gebracht en op een passende manier betrokken voor voldoende steun, draagvlak en commitment aan het project.
  • Risicomanagement: Het identificeren, beoordelen en beheren van risico’s is cruciaal om projectdoelen te bereiken binnen de gestelde tijd en budget.
  • Flexibiliteit en aanpassingsvermogen: Projectteams moeten in staat zijn snel te reageren op veranderingen en onverwachte uitdagingen.

Voordelen van projectmatig werken

Projectmatig werken biedt organisaties talrijke voordelen:

  • Efficiënt gebruik van middelen: Middelen worden toegewezen aan specifieke projecten. Dit gaat verspilling tegen en vermindert en verhoogt efficiëntie.
  • Verbeterde coördinatie en communicatie: Door een duidelijke structuur en gevormde rollen is de communicatie binnen het projectteam efficiënter.
  • Flexibiliteit: Projectteams kunnen snel inspelen op veranderingen in de omgeving of de projectdoelstellingen.
  • Duidelijke focus en doeloriëntatie: Elk lid van het projectteam is zich volledig bewust van de projectdoelen en zijn of haar eigen bijdrage daaraan. Dit leidt tot een grotere betrokkenheid, motivatie, toegenomen voorspelbaarheid en een hogere productiviteit.

Uitdagingen bij projectmatig werken

Hoewel de voordelen aanzienlijk zijn, kent projectmatig werken ook uitdagingen:

  • Complexiteit in management: Het managen van een project vereist specifieke vaardigheden waarbij zowel hard skills als soft skills een belangrijke rol spelen. Daarom is het belangrijk om de teamleden en de projectleiders te trainen , maar ook het management van de organisatie moet worden aangesloten op de manier waarop het team het project gaat aanpakken.
  • Weerstand binnen de organisatie: Medewerkers kunnen weerstand bieden tegen verandering of tegen de beperkte looptijd van projecten. Daarom is het belangrijk dat projectleiders en teamleden vaardigheden en aanpakken ontwikkelen om stakeholders mee te krijgen in de veranderingen die de organisatie wil realiseren.
  • Risico's en onzekerheid: Projecten kunnen geconfronteerd worden met onverwachte uitdagingen die invloed hebben op zowel de planning als de kosten. Door risico’s te beperken en proactieve maatregelen in de projectplannen op te nemen, wordt ervoor gezorgd dat de organisatie of afdeling geen grotere risico’s loopt dan verantwoord of wenselijk is. Mochten er toch issues optreden dan is het belangrijk om eerst te bekijken wat de beste manier is om te reageren op de ongeplande gebeurtenis voordat er eventueel wijzigingen worden doorgevoerd in het project.

Ondersteuning bij projectmatig werken

Projectmatig werken is een effectieve aanpak voor organisaties om strategische veranderingen effectief te implementeren, maar ook bij het doorvoeren van veranderingen binnen een afdeling of team. Projectmatig werken kan namelijk goede handvatten opleveren en zorgt hierin voor een betere regie. Het biedt de structuur, focus en de flexibiliteit die nodig is om innovaties, veranderingen en verbetering in goede samenwerking met alle betrokkenen te realiseren. 

Is er binnen uw organisatie behoefte aan het verbeteren van projectmatig werken? Wilt u teams in staat stellen om in opdracht en onder regie van het management zelf de leiding te nemen over projectmatige initiatieven? Dan is het ontwikkelen van kennis, inzicht, vaardigheden, competenties en strategieën op het gebied van projectmatig werken onmisbaar. U verbetert daarmee de slagkracht, de werksfeer en communicatie en niet te vergeten het succes en de continuïteit van uw organisatie.

Is uw interesse gewekt?

Ontdek meer over onze op maat gemaakte incompany trainingen. Of neem direct contact op via  030-2211987. 

 

 

Mogen we met u mee denken?

Wilt u projectmatig werken professionaliseren in uw organisatie?

Leg uw vraag dan geheel vrijblijvend voor aan één van onze adviseurs.

Dan denken we met u mee over de beste oplossing.

 

Wij werken o.a. voor